Home / هوش مصنوعی / ممنوعیت‌های جدید سامانه‌های هوش مصنوعی در اتحادیه اروپا
ممنوعیت‌های جدید سامانه‌های هوش مصنوعی در اتحادیه اروپا

ممنوعیت‌های جدید سامانه‌های هوش مصنوعی در اتحادیه اروپا

ممنوعیت‌های قانون هوش مصنوعی اتحادیه اروپا از تاریخ ۲ فوریه اجرایی می‌شوند.
این مقررات باید از تاریخ ۲ اوت ۲۰۲۶ اجرا شوند. با این حال، با در نظر گرفتن مخاطرات غیرقابل قبول مرتبط با استفاده از هوش مصنوعی در برخی زمینه‌ها، ممنوعیت‌ها و مفاد عمومی این مقررات از تاریخ ۲ فوریه ۲۰۲۵ ابلاغ و قابل اجرا هستند.
چه مواردی در قانون جدید هوش مصنوعی در اتحادیه اروپا ممنوع شدند؟
🚫 تکنیک‌های دستکاری زیر سطح آگاهی (SubLiminal)
(الف) سامانه‌های هوش مصنوعی که از تکنیک‌های پایین‌تر از آستانه آگاهی فرد استفاده می‌کنند تا رفتار او را به گونه‌ای تغییر دهند که باعث آسیب جسمی یا روانی شود یا احتمالاً چنین آسیبی ایجاد کند. این موارد تغییراتی هستند که فرد به صورت کامل به آن‌ها آگاهی ندارد.
🚫 سوءاستفاده از آسیب‌پذیری‌ها
(ب) سامانه‌های هوش مصنوعی که از آسیب‌پذیری‌های گروه‌های خاصی از افراد (مانند کودکان، افراد دارای معلولیت یا افراد دارای مشکلات اقتصادی) سوءاستفاده می‌کنند تا رفتار آن‌ها را به طور قابل توجهی تغییر دهند و باعث آسیب شوند یا احتمالاً چنین آسیبی ایجاد کنند.
🚫 امتیازدهی اجتماعی توسط مقامات عمومی (دولتی/حاکمیتی)
(ج) سامانه‌های هوش مصنوعی که توسط مقامات عمومی برای ارزیابی یا طبقه‌بندی اعتمادپذیری افراد بر اساس رفتار یا ویژگی‌های شخصی آن‌ها در یک بازه زمانی خاص به کار می‌روند و منجر به: رفتار زیان‌بار یا ناعادلانه در زمینه‌هایی می‌شوند که به زمینه اصلی تولید داده‌ها مرتبط نیستند.
مثال: فرض کنید بانک مرکزی کشوری سامانه‌ای را برای امتیازدهی اجتماعی به افراد طراحی کرده باشد که از آن برای اعطای وام بهره گیرد. وزارت دادگستری یا پلیس نمی‌توانند از این سامانه برای بررسی امتیاز یا وضعیت فرد استفاده کنند، چون در زمینه اصلی تولید داده‌های مربوط به آن نبوده است.
🚫 پیش‌بینی جرایم بر اساس پروفایل‌سازی (برای شهروندان)
(د) استفاده از سامانه‌های هوش مصنوعی برای پیش‌بینی جرایم یا تخلفات بر اساس پروفایل‌سازی، داده‌های مکانی یا رفتار مجرمانه قبلی، در صورتی که این سامانه‌ها منجر به تبعیض یا نقض حقوق بنیادی شوند.
🚫 شناسایی بیومتریک پس از وقوع رویداد (Ex-Post)
(ه) استفاده از سامانه‌های هوش مصنوعی برای شناسایی بیومتریک از راه دور پس از وقوع رویداد در فضاهای عمومی، به طور کلی ممنوع است، مگر در موارد محدود مرتبط با اجرای قانون. این قانون شامل مواردی مثل تشخیص چهره یا صورت به صورت فراگیر برای شهروندان می‌شود.
🚫 تشخیص احساسات در زمینه‌های حساس
(و) استفاده از سامانه‌های هوش مصنوعی برای تشخیص یا استنتاج احساسات افراد در زمینه‌هایی مانند اجرای قانون، کنترل مرزی، محیط‌های کاری یا آموزشی، مگر در شرایط خاص و محدود مانند اهداف مرتبط با بهداشت و سلامت یا پژوهش.
🚫 دسته‌بندی بیومتریک بر اساس ویژگی‌های حساس
(ز) سامانه‌های هوش مصنوعی که افراد را بر اساس ویژگی‌های حساس مانند جنسیت، نژاد، قومیت، باورهای سیاسی، گرایش جنسی یا مذهب دسته‌بندی می‌کنند، به ویژه زمانی که در فضاها یا در مورد مسائل عمومی شهروندان به کار می‌روند.
🚫 شناسایی بیومتریک بلادرنگ از راه دور در فضاهای عمومی برای اجرای قانون
(ح) استفاده از سامانه‌های هوش مصنوعی برای شناسایی بیومتریک بلادرنگ از راه دور (مانند تشخیص چهره) در فضاهای عمومی ممنوع است، مگر تحت شرایط کاملاً تعریف‌شده و محدود (مانند جستجو برای افراد مفقود، جلوگیری از تروریسم یا تحقیقات در مورد جرایم جدی).



About علیرضا صائبی

AI Consultant | Data Scientist | NLP Expert | SNA Expert مشاور هوشمندسازی کسب‌وکار، فعال در حوزه پردازش زبان طبیعی و علوم داده.

Check Also

هنر هوش مصنوعی از منظر کانت

هنر هوش مصنوعی از منظر کانت

در مقاله جنبه‌های زیبایی‌شناسی انسان‌گرایی دیجیتال از پروفسور دوروتیا وینتر، اشاره می‌شود که بنابر آرای ...

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

پانزده − نه =